Neochota menšin uznat vlastní chyby podněcuje nenávist a xenofobii

Málokdy uslyším: „Jsme sice určitým způsobem diskriminovaní, ale je i naše chyba, že dostatečně neodsoudíme ty své soukmenovce, kteří nám dělají ostudu.“

Typickým příkladem je spíše pravý opak. Například to video, kde romský kluk v Lounech nedávno zmlátil dva mladší školáky a kde bylo slyšet – oni zaplatili, nech je bejt. A co se stalo? Romea se hned chytila teorie, že o žádné vybírání „výpalného“ nešlo, že prý ty školáky zbil kvůli sporu o dívku.

http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/mladik-zbil-v-lounech-dva-skolaky-kvuli-divce-denik-cz-lze-o-utoku-bandy-vybirajici-vypalne

 

Bohužel na Facebooku již video není dostupné, patrně zapracovala cenzura…, ovšem ne jen já jsem před časem dobře slyšel tu frázi – oni zaplatili, nech je bejt. A dotyčná informace je dohledatelná na mnoha věrohodných internetových médiích. Zato nebylo slyšet ani slůvko nasvědčující nějaké hádce o dívku.                                                                      

https://usti.idnes.cz/napadeni-dvou-zaku-louny-nezletily-opatreni-radnice-pcf-/usti-zpravy.aspx?c=A171011_150636_usti-zpravy_vac2

 

Dalším, tentokrát aktuálním příkladem je pranýřování Zemana za jeho výroky o nepřizpůsobivých ze strany romských členů Rady vlády pro romské záležitosti.

„Romští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se ohradili proti slovům prezidenta Miloše Zeman o tom, že mezi nepřizpůsobivými občany je nejspíš 90 procent Romů. Zároveň vyzvali veřejnost, aby Zemana nepodpořila v nadcházejících prezidentských volbách.“

Dotyčný Zemanův výrok:

Nepřizpůsobiví jsou podle Zemana lidé, kteří odmítnou nabízenou práci, i když jsou zdraví. „Že mezi těmi je 90 procent Romů, to je asi pravda. Ale může tam být také deset procent bílých flákačů a my k nim máme přistupovat naprosto stejně. Teprve kdybychom kteroukoli z těchto dvou skupin diskriminovali, ať už pozitivně, nebo negativně, tak porušujeme lidská práva,“ řekl prezident.

https://zpravy.idnes.cz/milos-zeman-romove-rada-vlady-pro-zalezitosti-romske-mensiny-p6i-/domaci.aspx?c=A171111_195313_domaci_mpl

Prostě nulová sebekritika typu – stydíme se za podobné lidi, kteří dělají naší romské komunitě jen ostudu a zaviňují, že pak spousta lidí nevraží vůči romům obecně. Oni budou stále dokola, co to jen jde, podobné případy a skutečnosti zlehčovat, omlouvat, či dokonce tutlat, popírat a cenzurovat! A zdaleka to neplatí jen o romské komunitě, ale i o dalších menšinách považovaných za znevýhodněné.

Pak se ovšem nelze divit postojům nemalé části veřejnosti, že různým těm aktivistům za práva menšin ani tak nejde o blaho oněch menšin, ale o vydělávání na konfliktu mezi menšinami a většinovou společností, který ještě přiživují právě oním zkreslováním a cenzurováním skutečné pravdy a označováním těch, kteří se nebojí tu pravdu říct, za „nácky“ a podobně.

Jenže, vážení, tudy cesta nevede. Jedinou cestou je nebát se podívat pravdě do očí a veřejný distanc slušných a spořádaných příslušníků menšin, jež u majoritní společnosti nemají „nejlepší renomé“, od těch nepřizpůsobivých, kteří dotyčným komunitám kazí pověst. Dokud k problému budou menšiny přistupovat stylem – sice padouch, ale „náš“, tak ho musíme bránit –, tak se nikam nepohneme a jen budeme nalévat stále víc a víc peněz daňových poplatníků do všemožných pseudoneziskovek, které stejně mnoho nevyřeší.

 

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 13.11.2017 10:53 | karma článku: 40,19 | přečteno: 1560x
  • Další články autora
  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik