Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedmáci v Trutnově se učili modlit pomuslimsku

A velmi „příhodně“ na škole pojmenované po Janu Amosovi Komenském. Tak se nemohu zbavit myšlenky, až se budou učit o Papuáncích…, co asi bude na sváču…

Ale teď vážně. Že se islamizace přímo dotýká i naší země, ačkoli jsme zatím příliš mnoho migrantů nepřijali, to nám trutnovská škola jasně dokázala. A že to nejspíš bude souviset s tzv. multikulturní výchovou, resp. Globálně-rozvojovými tématy ve výuce, to asi většina čtenářů rovněž tuší.

Islám ve škole: Takhle vypadá hodina dějepisu v Trutnově!

Je ovšem potřeba se ještě zamyslet nad tímto jevem z jiného úhlu. Nemyslím si, že samotná výuka o islámu tohoto typu musí být obecně špatná, všechno záleží na objektivitě a vyváženosti. Takže…, mnohem víc by mě zajímalo, když paní učitelka dávala dětem zkoušet burky, nikáby a podobně, jakým způsobem to pojala. Vykládala to „angažovaně“, ve stylu „krásné Šeherezády v nikábu“, viz jeden pořad pro děti o „skvostech“ Saudské Arábie? Nebo, což bohužel nepředpokládám, jim táž paní učitelka vysvětlila, jak je to s nerovností mužů a žen v islámu, třeba že manželovi stačí k rozvodu třikrát manželce říct – „Zapuzuji tě“, přičemž manželka, když se chce rozvést, to má bez souhlasu manžela podle islámského práva velmi velmi složité a jde to jen za určitých podmínek, zatímco manžel může svou ženu „zapudit“, kdy se mu namane? Jakou zkušenost si děti z této hodiny dějepisu odnesly? Že burka je „úžasná“, protože je to „něco nového a exotického“, nebo že v tom těm ženám musí být velmi nepříjemně? Nebo, kolik jich islám v tomto podání okouzlil, kolik znechutil a kolika to bylo šumafuk?

To byl jeden úhel pohledu. A teď z jiného konce: když už se tohle na různých školách zavádí, tak mi nedá se nezamyslet, zdali se stejného privilegia jako islámu dostává i ostatním menšinovým náboženstvím. Učí se tam třeba, jak se modlí buddhisté, hinduisté, taoisté, šintoisté, judaisté, jezídové či zoroastriáni? Pokud se totiž vůbec máme bavit o „multikulturalizmu“ či „multikulturní výchově“, a nikoli o „islamizaci“, muselo by se všem náboženstvím měřit stejně. A co třeba náboženství Keltů či starých Germánů, kteří na našem území žili před námi? A kolik se toho učí o původním českém/slovanském náboženství, o Perunovi a spol.? A naučí dnešní škola děti ateistů třeba Otčenáš?

Problém tedy není ani tak v tom, že se učí o tom, co je to burka, nikáb a jak se modlí muslimové. Problém je v tom, jestli se o těchto otázkách učí objektivně, nebo jestli se vyzdvihuje ta „úžasnost“ a „exotičnost“, a naopak se příliš nemluví o negativních vlastnostech islámu, a také v tom, jestli se islám neprivileguje na úkor ostatních náboženství.

A zatím jsem v médiích narazil jen na to, že se až příliš mnoho a příliš „narůžovo“ učí o islámu, že se ne jen v Trutnově dávají dětem zkoušet nikáby, ale už jsem se nedočetl, že by se podobně děti oblékaly do indického sárí nebo si nasazovaly židovskou jarmulku, stejně jako každou chvíli čtu, že v nějaké evropské škole kvůli muslimským žákům přestávají k obědu podávat vepřové, ale nenarazil jsem na zprávu, že by stejnou vstřícnost někde dělali třeba kvůli žákům židovským, příp. že by dejme tomu přestali podávat i hovězí kvůli hinduistům… nebo rovnou najeli na přísně vegetariánskou stravu, neboť jsou tu i rodiny, kterým jejich víra zapovídá jakékoli maso a živočišné potraviny, např. hnutí Hare Kršna.

A je velká škoda, že se právě tyto otázky neřeší a všechno se to „zakousne“ na problému, že se někde školákům předvede, jak se modlí muslimové. Ale na druhou stranu…, není se co divit, když se s tím přichází zrovna v téhle době, kdy Evropa zažívá masovou migraci lidí převážně muslimského vyznání a kdy je tímto společnost čím dál víc rozdělena. Pak už nejde o výuku, ale do jisté míry o provokaci ve stylu červeného hadru na býka.

 

Autor: Adam Mikulášek | neděle 8.10.2017 10:44 | karma článku: 42,50 | přečteno: 3027x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik