Adam Mikulášek

Stát se chová jako lichvář

21. 04. 2017 11:19:25
Který, aby mohl půjčovat lidem bez „proklepnutí“ jejich schopnosti splácet, nasadí vysoký úrok, aby poctiví dlužníci zaplatili i za ty nepoctivé, resp. Za riziko onoho lichváře, že určitá část dluh nesplatí.

Typickým příkladem je šmírování všeho druhu, např. půlroční archivování SMS a seznamu čísel, na které jste volali a která volala vám. Preventivně se šmírují slušní a poctiví lidé, aby si policie ulehčila práci při stíhání zločinců.

Podobný princip kolektivní viny dle hesla – všeci kradnú – se uplatňuje u elektronické evidence tržeb, ale ještě v horším provedení. Na rozdíl od šmírování totiž EET spoustě poctivých lidí přidělá náklady, které ovšem nejsou velké, ale hlavně práci navíc, opět, aby se úřadům usnadnilo zjišťování neplatičů daní. Nejvíce na to doplácí starší lidé, jejichž nemalá část se až tolik „nekamarádí“ s počítači, tablety či chytrými telefony. A často jsem od mladých globalizovaných nechápavců slýchal – no když je tak blbeeej, že neumí s tableteeem, tak ať nepodniká, heleee. Já na tohle mám jediný argument – bezohledná diskriminace podle věku, asi jako kdybyste řekli – k čemu nějaký bezbariérový chodníky, heleee, když je někdo vozejčkář, tak ať zůstane doma, heleee, pro všechny stejný podmínky přeceee. Jsem zvědav, až těmto „přechytralým“ dospělým puberťákům bude 70 či 80 let, kolik z nich bude zvládat naučit se s moderními technologiemi té doby.

A poviná elektronizace zdravotnictví je něco podobného, máme už tak nedostatek lékařů a spousta jich přesluhuje i v důchodovém věku, jakmile je stát začne buzerovat s povinnými elektronickými recepty, tak se obávám, že značná část jich „zavře krám“ a doplatíme na to my, pacienti, stejně jako doplácíme na někdejší stupidní nápad přidat zdravotním sestrám tři roky povinného studia navíc. Už od začátku jsem říkal, že se to vymstí, že prudce klesne zájem studovat na zdravotní sestru. A je to tu, důkazem je nedávné zkrácení tohoto nesmyslného studijního přídavku na jeden rok.

Posledním příkladem je zavedení povinného roku školky před nástupem do školy. Tohle je plně na místě u dětí nepřizpůsobivých či nezodpovědných rodičů, kteří u svých ratolestí zanedbávají předškolní výchovu, čímž pak děti nemusí zvládnout předškolní testy a mohou být nespravedlivě zařazeny do nějaké té praktické školy. Ale snad kvůli politické korektnosti nebo pro ušetření státních peněz za placení sociálních pracovníků, kteří by tohle kontrolovali, se uplatní opět princip kolektivní viny a povinný rok školky se „napaří“ všem, což opět rodičům jen přidělá práci, bez ohledu na to, jak zodpovědně vychovávají své potomky. A nad to, míst v už tak často přeplněných školkách tím logicky ubude, takže pro rodiče, kteří nutně potřebují umístit své dítě do školky ne na rok, ale na tři roky..., už třeba nebude v rozumně blízkých školkách místo.

Jenže solidarita s chudými či méně nadanými se nedá dělat pomocí státní šikany těch bohatších a nadanějších, protože právě ti vytvářejí ty hodnoty, z nichž pak část může být použita na pomoc sociálně slabým, zdravotně postiženým, atd. Politika buzerací a přehnané byrokracie, příp. tlačení velmi nadaných žáků k přizpůsobení se průměru, aby se ti málo nadaní náhodou necítili ukřivděně..., vede jen k podřezávání si vlastní větve, neboť tím ubude schopných a talentovaných lidí, kteří by mohli „upéct ten koláč“, z něhož kus ukrojíme na sociálně slabé, na vysokorychlostní tratě, výzkum, či třeba výstavbu školek, opravy chodníků a spoustu dalších potřebných věcí.

Takže vzhůru zpátky do časů, kdy v pracovních týmech pilní dělali na lenochy a schopní byli trestáni neschopnými či poctiví a úspěšní neúspěšnými závistivci. Vzhůru do „zářných zítřků“!

Autor: Adam Mikulášek | karma: 32.87 | přečteno: 968 ×
Poslední články autora