Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát se chová jako lichvář

Který, aby mohl půjčovat lidem bez „proklepnutí“ jejich schopnosti splácet, nasadí vysoký úrok, aby poctiví dlužníci zaplatili i za ty nepoctivé, resp. Za riziko onoho lichváře, že určitá část dluh nesplatí.

Typickým příkladem je šmírování všeho druhu, např. půlroční archivování SMS a seznamu čísel, na které jste volali a která volala vám. Preventivně se šmírují slušní a poctiví lidé, aby si policie ulehčila práci při stíhání zločinců.

Podobný princip kolektivní viny dle hesla – všeci kradnú – se uplatňuje u elektronické evidence tržeb, ale ještě v horším provedení. Na rozdíl od šmírování totiž EET spoustě poctivých lidí přidělá náklady, které ovšem nejsou velké, ale hlavně práci navíc, opět, aby se úřadům usnadnilo zjišťování neplatičů daní. Nejvíce na to doplácí starší lidé, jejichž nemalá část se až tolik „nekamarádí“ s počítači, tablety či chytrými telefony. A často jsem od mladých globalizovaných nechápavců slýchal – no když je tak blbeeej, že neumí s tableteeem, tak ať nepodniká, heleee. Já na tohle mám jediný argument – bezohledná diskriminace podle věku, asi jako kdybyste řekli – k čemu nějaký bezbariérový chodníky, heleee, když je někdo vozejčkář, tak ať zůstane doma, heleee, pro všechny stejný podmínky přeceee. Jsem zvědav, až těmto „přechytralým“ dospělým puberťákům bude 70 či 80 let, kolik z nich bude zvládat naučit se s moderními technologiemi té doby.

A poviná elektronizace zdravotnictví je něco podobného, máme už tak nedostatek lékařů a spousta jich přesluhuje i v důchodovém věku, jakmile je stát začne buzerovat s povinnými elektronickými recepty, tak se obávám, že značná část jich „zavře krám“ a doplatíme na to my, pacienti, stejně jako doplácíme na někdejší stupidní nápad přidat zdravotním sestrám tři roky povinného studia navíc. Už od začátku jsem říkal, že se to vymstí, že prudce klesne zájem studovat na zdravotní sestru. A je to tu, důkazem je nedávné zkrácení tohoto nesmyslného studijního přídavku na jeden rok.

Posledním příkladem je zavedení povinného roku školky před nástupem do školy. Tohle je plně na místě u dětí nepřizpůsobivých či nezodpovědných rodičů, kteří u svých ratolestí zanedbávají předškolní výchovu, čímž pak děti nemusí zvládnout předškolní testy a mohou být nespravedlivě zařazeny do nějaké té praktické školy. Ale snad kvůli politické korektnosti nebo pro ušetření státních peněz za placení sociálních pracovníků, kteří by tohle kontrolovali, se uplatní opět princip kolektivní viny a povinný rok školky se „napaří“ všem, což opět rodičům jen přidělá práci, bez ohledu na to, jak zodpovědně vychovávají své potomky. A nad to, míst v už tak často přeplněných školkách tím logicky ubude, takže pro rodiče, kteří nutně potřebují umístit své dítě do školky ne na rok, ale na tři roky…, už třeba nebude v rozumně blízkých školkách místo.

Jenže solidarita s chudými či méně nadanými se nedá dělat pomocí státní šikany těch bohatších a nadanějších, protože právě ti vytvářejí ty hodnoty, z nichž pak část může být použita na pomoc sociálně slabým, zdravotně postiženým, atd. Politika buzerací a přehnané byrokracie, příp. tlačení velmi nadaných žáků k přizpůsobení se průměru, aby se ti málo nadaní náhodou necítili ukřivděně…, vede jen k podřezávání si vlastní větve, neboť tím ubude schopných a talentovaných lidí, kteří by mohli „upéct ten koláč“, z něhož kus ukrojíme na sociálně slabé, na vysokorychlostní tratě, výzkum, či třeba výstavbu školek, opravy chodníků a spoustu dalších potřebných věcí.

Takže vzhůru zpátky do časů, kdy v pracovních týmech pilní dělali na lenochy a schopní byli trestáni neschopnými či poctiví a úspěšní neúspěšnými závistivci. Vzhůru do „zářných zítřků“!

 

Autor: Adam Mikulášek | pátek 21.4.2017 11:19 | karma článku: 32,87 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik