Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skromná svoboda je lepší než zaopatřené otroctví!

Odchod z EU bych přirovnal k tomu, když se mladý člověk rozhodne odejít od rodičů, byť třeba má všechno…, ovšem kromě svobody (stále se musí podřizovat jejich „poručníkování“, byť třeba dobře míněnému)…

A přestěhuje se do garsonky, čímž je nucen se na jedné straně značně uskromnit, ale získá ze svého pohledu to nejcennější, počem toužil – moci žít svobodně, suverénně, sám o svém životě rozhodovat a nést za něj plnou odpovědnost.

Možná, či spíš určitě, častokrát, jak se říká, „padne na hubu“, dostane od života tu a tam nějakou tu „tvrdou lekci“, ale právě to jej posune dál, umožní mu to se poučit z vlastních chyb, omylů a nerozvážných rozhodnutí. A co vím, tak takovýto „ošlehaní“ lidé bývají daleko vyrovnanější a spokojenější, byť jsou třeba nuceni žít v chudých poměrech, než ti, kteří se mají dobře, ale stále jim někdo něco diktuje, předpisuje, „radí“ a určuje jim jejich životní cestu.

Podobná moudrost byla popsána už v Bibli, konkrétně mám na mysli oněch okřídlených „čtyřicet let na poušti“. Pointa je v tom, že z národa otroků (tehdy byli Izraelité egyptskými otroky) se může stát skutečně svobodný národ až tehdy, když projde důkladnou morální očistou, trvající nejméně dvě generace. I Marta Kubišová v jedné písni ze 60tých let (Já nejsem Dáša) zpívala něco ve smyslu: „Nežli sednout k vínu v něčím stínu, raději žízní zhynu na poušti!“

Myslím si, že naše pozice v EU je srovnatelná s oním egyptským otroctvím. Napřed hledali v Egyptě Izraelité záchranu, jako my jsme naletěli heslům typu – hurá zpátky do Evropy…, ovšem stejně, jako se z původní naděje stalo otroctví v případě starověkých židů, tak svým způsobem se východní a jižní země EU staly ekonomickými koloniemi bohatých zemí typu Německa. Do určité míry nám tuto skutečnost Brusel „přislazuje“ eurodotacemi, ovšem až poslední dobou se skutečně mluví nahlas o tom, kolik peněz odtéká jen z České republiky do ciziny. Máme volný pohyb pracovních sil – jak úžasné! Výhodné zejména pro vzdělané lidi (většinou z našich daní…), kteří pak odejdou za vyššími platy někam „za kopečky“. Ale obyčejné dělníky, důchodce, řemeslníky nebo učitele zachvíli nebude mít kdo léčit! Liberalizace trhu s energiemi – skvělé! Při třetinových platech máme ceny elektřiny podobné těm německým či rakouským!

A ještě si nám z Berlína a Bruselu dovolují přikazovat, jaké máme vyznávat hodnoty! Prý nemáme být vlastenci, ale „Evropany“! Prý si nemáme právo bránit svou kulturu a své tradice před islamizací, ale musíme být „solidární“ s těmi, které jsme nepozvali! Dokonce si ani nesmíme vybrat, komu pomůžeme, zda lidem z nám kulturně naprosto vzdálených národů, nebo lidem nám blízkým!

To je jako, kdyby vám maminka nebo tatínek řekl: „Pokud nepomůžeš mému kolegovi z práce, který je v pořádném maléru, jsi „nesolidární“ a vydědím tě! A nezajímá mě, že chceš raději pomoct své přítelkyni, příp. svému bratránkovi, kteří na tom taky nejsou dobře…, prostě musíš pomoct v první řadě těm, které ti z pozice nátlaku a síly určím!“ A přesně toto je případ tzv. uprchlických kvót.

Toto jsou v kostce příčiny a pohnutky, proč jsem tak radikálně změnil svůj původně příznivý a optimistický názor na Evropskou unii v názor dosti skeptický a silně kritický. A nebojím se říct, že jestli to tak půjde dál, nezbude mi, než se přiklonit k podpoře vystoupení (ne jen) České republiky z tohoto svazku, kde je s námi nakládáno jako s podřadnou zemí a s našimi občany jako s lidmi třetí nebo čtvrté kategorie, a to i za cenu poklesu životní úrovně v důsledku horších podmínek např. v oblasti vývozu do bohatých eurozemí a ztráty evropských dotací!

Autor: Adam Mikulášek | úterý 7.3.2017 11:00 | karma článku: 38,30 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik