Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Každý národ má právo na sebeurčení. Ať už jde o Kosovo, Čečnu, Kurdy, Katalánce Rohingy, Donbas, atd. Ale umíte si představit, že by Turecko, Rusko, Irán, Sýrie, Ukrajina atd. uznaly právo na sebeurčení těm, kteří tam po staletí žijí? Někdo někdy vytvoří státy v umělých hranicích, jako v případě Ukrajiny, nebo si je začlenil v důsledku okupace v minulosti, a pak se pohoršuje, že Rusko chrání Rusy na Donbasu, že obsadí Krym. Ukrajině prostě Krym nepatří, protože občané Krymu nechtějí být součástí Ukrajiny. Jenomže mnozí politici se chovají schizofrenně. Místo, aby se zastali Kurdů, občanů Krymu, Donbasu, Rohingů, Katalánců, apod. a uznali jejich právo na sebeurčení, tak právo na sebeurčení hájí, a to i vojensky, viz Jugoslávie, až když jsou nesmírné oběti. A tak nechávají pučisty na Ukrajině, kteří všechno vyvolali, ničit Donbas a napadají Rusko, že mu pomáhá. Díky Rusku za to. Krym nebyl anektován. Krym se stal ruským, protože občané Krymu tak chtěli. Sudety jsou jiná kapitola, i když i my jsme se k sudetským Němcům také zachovali surově, ale to si v tehdejší politické situaci sami vyvolali.

2 3
možnosti
JR

J53a50r11a 50R74a27n56k

15. 10. 2017 7:20

Nikdy jsem si nemyslela, ze tady nekdo bude Rusku za neco dekovat, asi jste se meol dobre za kazde situace, v tom pripade i v dobe ruske okupace. Hanba!!!!!

1 1
možnosti
PL

P21e43t48r 60L47a44n16g68e28r

14. 10. 2017 12:00

Jenže Zeman pouze konstatoval nahlas, to co si většina politiků Evrropy myslí, respektive spíše to, jak se chovají v otázce anexe Krymu. Bezzubé rokování, sankce, ale k pořádnému diplomatickému tlaku nedošlo, stejně jako třeba k sankcím na poli sportu atd. Prostě Ukrajina doopravdy nikoho nezajímá.

3 1
možnosti
BM

V roce 1940 v Litvě, Estonsku a Lotyšsku se k moci dostaly proruské vlády, které požádaly o připojení k SSSR. Takže bylo to legitimní?

Na Krymu se k moci dostala proruská vláda, jenž požádala o připojení k Ruské federaci. Takže je to legitimní?

5 1
možnosti
VV

Ony se tam nedostaly, byly dosazeny. Vlada Lubomira Strougala se take k moci nedostala, ale byla dosazena Leonidem Breznevem.

4 0
možnosti
Foto

Hm, pořád někdo něco s něčím srovnává a hledá jakési nesmyslné historické paralely, aniž by bral v potaz historická fakta, mezinárodní situaci, místní situaci, práva národů na sebeurčení a další konotace. Nějaké paralely se najít dají vždycky, podle toho, jak se komu hodí do krámu, a to i přesto, že jsou ve skutečnosti nesrovnatelné.Rv

Měl bych proto pro soudruha Porošenka také jedno srovnání - pokud soudruh Porošenko neuznává plebiscit na Krymu, tak zajisté dobrovolně vrátí Zakarpatskou Rus, která byla na základě zincenovaného plebiscitu vyrvána Československu a anektována Sovětským svazem!

Nechť tedy soudruh Porošenko za nástupnickou Ukrajinu toto území dnes laskavě vrátí nástupnickému Slovensku! R^:-P

2 2
možnosti
LB

Už v letech 1939 a 1941 Edvard Beneš opakovaně připustil, že Podkarpatská Rus by mohla být po válce připojena k SSSR.

Oficiálně se tak stalo 29. června 1945, kdy byla Podkarpatská Rus (v té době okupovaná SSSR) odstoupena Sovětskému svazu. Tradovalo se, že Beneš věnoval Podkarpatskou Rus Sovětskému svazu jako dík za osvobození.

Nicméně v letních měsících roku 1945 odtud odešlo do Československa 120 000 tamních obyvatel.

5 0
možnosti
JB

J57i33r74i 17B42o97r

14. 10. 2017 10:26

Mikulášku,musím ocenit vaši moudrost že jste se rozhodl přijmout anexi Krymu. Jste statečný člověk.Krymští Tataři to jistě ocení.

4 1
možnosti
JR

J63a92r92a 17R13a42n59k

15. 10. 2017 7:23

Asi se bouchnu pres kapsu a koupim Mikulaskovi auto bez ridice, kdyz uz nemusi jako jediny invalida v CR pracovat, tak at si klidne vozi pozadi zadarmo.

To fakt nekdo cte?????8-o

0 0
možnosti

Ano! Anexe Krymu a anexe Sudet je velmi podobná. Vladimír Vladimírovič Putin i Adolf Hitler provedli anexi, protože tam údajně měli svoje lidi. Tyto dvě anexe mají dvě roviny: Mocenskou a morální. Putin i Hitler měli svou sílu k anexi, a tak ji oba jako agresoři provedli.

Morální rovina je ošidnější. Hitler byl o svém morálním právu k anexi přesvědčen, ale Češi vnímali své morální právo na své území v Sudetech v Československu, stejnětak jako německy mluvící Češi v Sudetech cítili morální právo bydlet na svém území v Sudetech, když jsme je po válce vyháněli. Putin je také snad přesvědčen o svém morálním právu na anexi Krymu, ale minimálně tatarští obyvatelé cítí morální právo žit v celku s Ukrajinou.

Bohužel, morální právo většinou agresory nezajímá, a tak dochází k násilné anexi Sudet i k násilné anexi Krymu. Je amorální tak snadno s anexemi souhlasit! Ostatně Hitler zemřel a Sudety byly navráceny. Putin také umře. Ale boj o Krym má ještě jednu rovinu. Jde o válečně strategický bod pro ruské impérium, kterého se vládcové Kremlu nebudou ochotni vzdát.

:-)

3 0
možnosti
Foto

Ano, pane doktore. Tak proč to tedy někdo zkoušel, když to více, než čtvrtstoletí bez problémů fungovalo? Myslím tím strategický pronájem Sevastopolské námořní základy Rusku?

Odpověď je velmi jednoduchá: Zkoušel to proto, aby Rusko oslabil a to se ve slušné společnosti nedělá.

2 2
možnosti
JV

To přirovnání je naprosto přesné. Zlu by se nemělo ustupovat, pane Mikulášku. Alternativou válečného konfliktu jsou sankce - ty je nutno výrazně zpřísnit a zcela tak Rusko izolovat od vlivu na Evropu.

Válka snad nebude třeba, i u nás se zdálo, že máme Rusa na věčné časy a stačilo jen počkat, až padne na hubu.

11 1
možnosti
VS

Domnívám se, že takhle to autor zrovna nemyslel...

3 1
možnosti
MB

Nikdo nemá o válku zájem, tedy se s kartou hraje. Optika M.Zemana je vadná od počátku. Jde přece o soudobou, již stanovenou cestu ! Tj., anexi Krymu odsoudit, neuznat, uvalit sankce a trvat na dohodách z Minska. Tu přichází exentrický slon Miloš. Absolutně nevybaven - silovými, diplomatickými a jakýmikoliv jinými pákami ! Žvaní své soukromé názory ! Moskva jej chválí - Kyjev si očekávěně zoufá. Toto je role prezidenta ČR ? ... Pochopitelně to vybuzuje dojmy jeho agentství, zřejmě očekávaného obolusu ap. Ten člověk svou žvanivostí je nebezpečím naší země ! :-)

10 1
možnosti

Není tedy divu, že se Miloše Zemana ukrajinští politici ptají, zda by byl ochoten stejně snadno dát Putinovi Prahu nebo Karlovy Vary, jako je ochoten Putinovi Krym ponechat, když není jeho!

:-)

5 0
možnosti

Porošenko má v tom zmatek.

Sudečtí Němci si chtěli v roce 1938 přivlastnit část našeho historického území, tedy Sudety, ale Ukrajinští Rusové se pouze referendem připojili k Rusku, kterému území Krymu historicky patří a to rozhodující a podstatný rozdíl!

Pokud chce Porošenko válčit s Ruskem, tak ať do toho netahá Evropu. Naši lidé nemají zájem o válku, ale chtějí žít se všemi zeměmi v míru a přátelství!!

7 12
možnosti
ON

O72n89d89ř22e77j 21N87ý35č

14. 10. 2017 1:32

Strašný názor. Lež, lež a lež. Nic jiného.

12 7
možnosti

Adame, díky za to krásné a pravdivé přirovnání Ruska a hitlerovského Německa!

11 2
možnosti
JR

J67a67r76a 46R89a71n92k

14. 10. 2017 1:20

Proslycha se, ze si Adam nasel koncne zamestnani....

2 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS