Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Největší chyba Masaryka byla, že z území, kde žilo více Němců než Slováků, vytvořil "stát Čechů a Slováků" a na třímiliónovou německou menšinu hodil bobek. To se později bezpochyby vymstilo v neloajalitě sudetských Němců k Československu v době nástupu Hiltera. Kdyby byl při zrodu vytvořen stát Čechů, Němců a Slováků (např. po vzoru Švýcarska, kde žijí vcelku oddělené v kantonech Němci, Francouzi, Italové a Rétorománi), možná by to s nám vše dopadlo úplně jinak.

2 2
možnosti
MV

Vy jste historik amatér nebo prostý naivka. Protože i v ostatních zemích se Němci žijící v zahraničí chovali loajálně k Hitlerovi.

1 2
možnosti
JL

Jaky vlastne TGM byl? Jako kazdy jiny prosel vyvojem osobnosti. Nikdy jsem se nedozvedel jaka byla vlastne jeho materstina. Tatinek byl Slovak z Kopcan na rozhrani Moravy a Slovenska- Zahorie a Podluzi. Ten mluvil nepochybne a mistnim narecim a kdyz byl panskym kocim mozna umel nemecky, Maminka byla Mahrer z Hustopece z nemecky mluvici rodiny, ta taky cesky asi neumela. Je tedy pravdepodobne, ze to materstinou TGM byla nemcina. Spoustu napovi jeho studie "Ceska Otazka", vysla v poprvni v roku 1893, tehdy se jeste mel za Cecha, Cechoslovakem se stal az za valky. Tehdy byl jeste zovialni pan profesor jak vyplyva z jeho rozhovoru s nemeckym statkarem o kockach a srovnavani povahy ceskeho sedlaka s nemeckym. TGM pise, ze jak pekne zprima nem. sedlak trval na svem pravu drzt kocky protoze je potrebuje zatim co se cesky vselijak vykrucoval. K tomu se TGM vejadril takto: "pred pany si styska za vraty si vyska", coz presne vystihuje povahu soucasneho prezidenta. Pozdeji jeho nekompromisni zasadovost ve sporech o rukopisy a zasadni postoj k vrazde A. Hruzove. O svem konani za valky napovida "Svetova Revoluce". Tady neco pro zidobijce: TGM pise o sve agitaci a sbirkach mezi krajany v USA v roce 1917. Nejstedrejsimi byli lide zidovskeho puvodu, tedy CSR evidente vznikla za zidovske penize. Budiz jim za to neskonaly dik.

Po valce uz primo do deni politickeho moc neangazoval a mohl. Jiste si yl vedom , ze tuhy centralizmus v mnohanarodnim stae jak rikaji anglani je "recepe for disater". Skoda, mohl vyuzit svych znalosti nemciny aby si ty Sudetaky ziskal.

1 0
možnosti
ON

O84n23d69ř14e33j 31N35ý97č

14. 5. 2017 21:32

Podporu amerických židů kteří byly ve vysokých amerických funkcí a kteří opravdu hodně přispěli ke vzniku ČSR získal právě kvůli hilsneriádě o které se v americe a jeho postoji v ní vědělo.

1 0
možnosti
LJ

Chyba Masaryka byla, že věřil, že nás demokratičtí politici nenechají ve štychu. Hitler na ně zatlačil, a oni vše podepsali... Kdyby toto věděl, kdo ví, jak by jednal.

0 0
možnosti
ON

O90n32d34ř57e65j 33N45ý23č

14. 5. 2017 21:01

To mohl Masaryk opravdu těžko předvídat když v pětatřicátém odstoupil a už se do politiky skoro nezapojoval. Odpovědnost za to padá na Beneše a jeho neschopnost.

3 1
možnosti
Foto

Přehnanou sebekontrolou rozhodně netrpíte. Jen hlupák už ví všechno, co je mu dáno.

2 3
možnosti
JP

J58o35s66e67f 72P39o21t41r

14. 5. 2017 20:38

Masaryk byl demokrat a bojovník za svobodu pouze do okamžiku než se mu nechtěně podařilo rozbít R.-U. Tak vytvořil slepenec 6 národů a národností - ČSR a ve svém slovanském nacionalismu a rakouském antiklerikalismu se dopustil dvou zásadních chyb.

Národům ČSR vnucoval jako jednotící prvek dávno mrtvé a nikomu nic neříkající protestantské husitské hnutí (také pod vlivem své americké manželky) a zásadním způsobem upíral národnostní a politická práva německé menšině. V tomto rozhodně nebyl demokrat a dneska si z něj v Evropě nikdo nemůže brát vzor.

Místo vzdělaných, kulturních a bohatých 3 milionů českých Němců jako státoprávní národ určil několik set tisíc polovzdělaných pasáků ovcí z Podkarpatské Rusi. To je samozřejmě z hlediska slovanského nacionalismu dobré řešení, ovšem na druhé straně to byla voda na mlýn německých nacionalistům, A.H. také na tomto Masarykově postoji založil své idee o utlačování německého národa a tím Masaryk svým diletantským, nacionalisticky nenávistným postojem přispěl k II.WW.

Masarykova ČSR se po dvaceti letech rozpadla jak domeček z karet a ještě dneska se česká společnost nevyrovnala s jeho negativním působením.

Lidé by si měli uvědomit a poznat skutečnou historii a ne žít a papouškovat falešné virtuální dějiny.

6 3
možnosti
ON

O93n32d47ř79e75j 65N12ý62č

14. 5. 2017 20:51

Masaryk chtěl nabídnout němcům naprostou rovnoprávnost s čechy. Nikdy neupíral němcům žádná práva. A to že Masaryk přispěl ke druhé světové válce to je neskutečná lež. Měl byste si něco o vzniku druhé světové války aspon přečíst.

3 0
možnosti
DV

D65a25v36i60d 20V32l26k

14. 5. 2017 20:01

Né, né prosím aspoň Masaryka vynechte!!!Proč píšete takové nesmysly pane Mikulášku? ;-€;-€;-€

5 4
možnosti
JR

J77a88r37a 76R16a42n78k

15. 5. 2017 4:17

Jak by mohl vedet vice, Davide;-)?

0 1
možnosti
ON

O42n95d66ř88e92j 92N34ý81č

14. 5. 2017 19:51

Masaryk chtěl dát sudetským němcům velkou svobodu. Chtěl je mít i v parlamentu a všeobecně aby se zapojili do veřejného života. Chtěl takové české švýcarsko. To se nelíbilo třeba Kramářovi který proslul výrokem sudeták v parlamentu armáda v sudetech.

2 0
možnosti
VV

Za ten nadpis byste zaslouzil to co v nem mate.

3 0
možnosti
Foto

Já se vážně obávám, že všechno vzniklo kvůli tomu, že mu císař pán nepodal ruku při audienci.

2 0
možnosti
ON

O85n24d88ř50e22j 86N71ý18č

14. 5. 2017 19:52

Spíš kvůli pangermanismu.

1 0
možnosti
JB

J38a82n 21B70u68r86d42a

14. 5. 2017 18:44

Těžko říct, kdo a jak moc Masaryka četl, nicméně je docela jasné, že autor jej nečetl vůbec. Kdybych byl škodolibý, namítl bych, že v Nové Evropě (což je psáno v době zániku Rakouska!) dokonce Evropskou unii přímo předjímá. Jeho kritika (jak raná, tak republiková) Rakouska je založena na jeho tvrzené teokracii, dynastickému principu a jakési metafyzické nespravedlnosti, ne na tom, že je to slepenec mnoha národů.

A k té super české kultuře sem bouchnu ještě to, co jsem z Naši nynější krize citoval dva dny zpátky: "Naši odpůrcové posud neučinili opravdovějšího pokusu, aby nám vyložili, co je podle jejich mínění kultura česká a slovanská, co je kultura západní a v čem shledávají přednost a výbornost oné a podřízenost a zhoubnost této." Napsal by toto někdo, kdo svůj národ a jeho kulturu nekriticky miloval?

Vaše tragédie je, že tady tímto vaším přístupem byste zavrhl samotného Masaryka, protože to byl on, kdo se vymezoval proti fangličkářství a tady tomu jakoževlastenectví, stejně jako se vymezoval na omezování národa a vlastenectví na otázky státoprávní, což je přesně to pitomé vyřvávání Čechy Čechům a strach ze všeho kolem. Viz Česká otázka: "Samostatnost neudrží a nespasí žádného národa, národ si musíudržet samostatnost – spasí nás mravnost a vzdělanost; i politická samostatnostje jen prostředkem pravého života národního – pozbyli jsme jí, když jsmepřestali jako národ mravně žít. U nás i politická strana vedle svého užšíhoprogramu politického musí stát na pevném základu širokého programu kulturního.To u národa menšího, i kdyby byl politicky samostatný, ani jinak být nemůže,nemá-li i ta politická samostatnost být jen pro forma a politický prostředekmocnějšího souseda."

A nesouhlasil bych s tím, že Masaryk byl příznivce principu neintervence. Je to jedna z věcí, kterou vytýkal liberálům.

3 0
možnosti
JB

J54a31n 32B78u44r29d93a

14. 5. 2017 18:44

All in all, Masaryk byl z dnešního pohledu rozhodně sluníčkář více než xenofob. Je ovšem samostatnou otázkou, jak moc je Masaryk dnes relevantní. Přese všechno je nutné mít na paměti, že je stále mnohem více mužem 19. století než mužem 21. století.

1 0
možnosti
  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik