Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
NM

...nedá se skoro nic vytknout ale šťouralům si myslím nic neujde a určitě něco připomenou...

0 0
možnosti
Foto

Milý „rozhněvaný mladý muži“,

čtu vaše články docela rád, i když mám pocit, že se ve větší míře věnujete kritice. Dnes vám ale karmu nedám (na pomyslnou antikarmu to ovšem není, protože poctivě a bez urážek verbalizujete své postoje). Pokusím se komentovat váš text lineárně.

Pakliže váš screenreader smysluplnně nezohledňuje závorky uvozovky (používám je jak ve smyslu nadsázky, tak pro citace), zkuste použít braillský řádek, pokud ho máte.

..

1) „Dnes mnoho lidí slaví svátek ‚dovezený‘ z anglosaských zemí. Pokud jde o mě, tak Valentýna zásadně neslavím a zůstávám věrný našemu 1. máji, stejně jako Američané a Britové mají ‚svého‘ Valentýna...“

Sám dovoz mi z principu nevadí. Sv. Valentin nijak nekonkuruje 1. máji. Je to jen další příležitost, kdy si lze navzájem „svátečně“ popřát nad klidně každodenní vyznání lásky.

..

2) „A neslaví 1. máj (...) Až 1. máj a líbání pod rozkvetlou třešní ‚doputuje za velkou louži‘, přijmu i já sv. Valentýna za ‚náš‘ svátek.“

Nepotřebuji zahraniční reciprocitu, abych nevyužil příležitost udělat radost. A ač Valentina nepovažuji za „náš svátek“, rád u jeho příležitosti svou drahou potěším „nad rámec“.

[POKRAČOVÁNÍ NÍŽE]

1 1
možnosti
Foto

[DOKONČENÍ]

3) „... nechal se Ježíšek zestárnout, narostly mu vousy a stal se z něj děda Mráz (...) A dneska máme zase různé Valentýny, helloweeny a podobně, jen se „změnil vítr“ z východního na západní...“

Zásadní rozdíl je v tom, že se Děda Mráz (politicky a naštěstí neúspěšně) a Santa Klaus (komerčně a zbytečně) snažili NAHRADIT! naše stávající svátky. Proto jsme je většinově nikdy nepřijali.

Jakkoli nepodceňuji „odezdikezdizmus“ některých, v případě sv. Valentina mi vadí hlavně ta komerce, která trochu nabourává moji chuť slavit u nás nezakořeněný svátek, ale nikterak nakonec nevadí udělat své milé radost i při jiné, než „běžné“ příležitosti.

..

Na okraj řečeno – protože se přes 30 let pohybuji mezi zrakově postiženými, vím, že míváte problém s pravopisem – povětšině proto, že nemáte správný tvar slova vizuálně zafixovaný. Proto malá oprava: Halloween (neznám etymologii) má jako druhé písmeno A, nikoli E – nejde o svátek pekla (hell). Podobně jako měl spolužák na desce od Bittové nalepenou braillskou polepku Bytová.

..

Přeji vám, abyste si i vy jednou dokázal Valentýna užít, mít z něj radost a udělat

Miloš

1 1
možnosti
EH

Propagace zahraničních svátků spíš spočívá ve zužitkování komerčního potenciálu. Kdyby se nakupovalo i na Díkůvzdání, tak ho budou propagovat taky. Připadá mi, že my Češi si spíš užíváme volna a neřešíme, co se zrovna slaví. :-)

1 0
možnosti
JL

Jestli ono to nebude v něčem jiném, než v importu? Třeba vůbec nikoho nemilujete?

2 0
možnosti
EH

Snad není třeba milovat na povel a dárky z lásky by taky měly být spontánní. :-)

2 0
možnosti
MT

Souhlasím a karma ! R^

2 0
možnosti
MT

Karma ! Souhlasím ! R^

0 0
možnosti
VV

Valentyn je americky burzoasni prezitek. My slavime den vitezstvi pracujiciho lidu a mezinarodni den zen.

1 0
možnosti
NM

...sám jste si odpověděl...

1 0
možnosti
MB

Je to prosté ! Vánoce odezněly, lednové slevy podobně a jarní kolekce ještě nejsou ! K tomu zima, tradiční stagnace obchodování ... Co bychom tak vymysleli ? Santa Klaus nějak nezabral - co takhle Valentýn !? Oslavy nemůže určovat kalendář - 1 máj se slaví prací ! (Chalupáři potvrdí) ... :-)

0 0
možnosti
MV

páne jo, tomu rikam odboj!

5 0
možnosti

Ani na jednu, jedinou vteřinu by mě nenapadlo, že zrovna vy byste ho slavil, věříte?:-)

7 1
možnosti
  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik