Možná není co slavit, ale je co bránit

17. 11. 2017 20:06:53
Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

Podle mého by to chtělo na obou stranách trošku méně emocí a o mnohem větší trošku více nadhledu. Nic není jen černé nebo jen bílé, svět je barevný.

Pokud jde o srovnání socializmu s polistopadovou demokracií..., jsem sice ročník 1985, takže jsem socializmus téměř nezažil, nicméně jak od rodiny, přátel či známých různého politického zabarvení, tak z literatury či různých dochovaných audio či videozáznamů, jsem si, domnívám se, dokázal udělat poměrně slušný obrázek o pozitivech i negativech.

O negativech toho psát příliš nebudu, neb jsou většině lidí dostatečně známa, jak z vyprávění, tak z mainstreamových médií – fronty na banány, přechodné nedostatky toaleťáku, pronásledování a věznění oponentů režimu, v 50tých letech včetně poprav tak zvaných „nepřátel socializmu“..., to vše je obecně známo.

Na druhou stranu si myslím, že po tolika letech od listopadu je záhodno se konečně odpoutat od hysterického antikomunizmu a přiznat minulému režimu i nějaká ta pozitiva, přesněji řečeno mám na mysli hlavně 80tá léta. Tato pozitiva se týkají v první řadě lidí chudších, manuálně pracujících či lidí s nižším vzděláním, jejichž životní úroveň je dnes často mnohem horší než za Husáka. Pro tyto lidi není taková „katastrofa“, že si nemohou volně cestovat na západ či veřejně kritizovat režim, ale to, že často nemají na základní živobytí (nájem, energie, jídlo a léky“!!! Lapidárně řečeno, když mám hlad, tak jsou mi občanské svobody ukradené, v první řadě se potřebuji najíst.

A pokud vím, tak zejména náklady na bydlení byly v té době oproti dnešku nesrovnatelně nižší, takže argumentace, že to máslo bylo vzhledem k tehdejšímu průměrnému platu možná ještě o něco dražší..., nemůže obstát. Jestliže dáte za nájem tři čtvrtiny platu či důchodu, tak je máslo za 60 korun subjektivně dražší, než kdyby stálo stovku, ale za náklady na bydlení byste dali řekněme desetinu či osminu vašeho příjmu. A pro chudší lidi je z pravidla podstatnější, aby mohli dostatečně nasytit jak sebe, tak své děti, než to, jestli mají v místní sámošce jeden či deset druhů chleba..., hlavně, aby ten chleba měli a abychom my na něj měli.

Proto plně chápu, na rozdíl od dobře zajištěných intelektuálů a politiků, kteří rádi cestují, zatím ještě relativně svobodně píší a mají na to užívat si výdobytků dnešní doby, frustraci těch dole, kteří takové štěstí nemají a kteří se cítí listopadovým převratem těžce podvedeni a zklamáni. A jestliže dnešní pseudoelity těmi dole pohrdají, vysmívají se jim za jejich názory a postoje, dokonce v této souvislosti zpochybňují i demokratické volby, protože většinu poslaneckých křesel získali z jejich pohledu „populisté a extremisté“, tak opravdu asi není moc co oslavovat.

To ovšem neznamená, že by nebylo co bránit a za co bojovat. Ti lidé, kteří nostalgicky vzpomínají na socializmus, v drtivé většině odmítají návrat politické perzekuce, věznění lidí s jiným názorem, kádrování, STBáctví a podobné zhůvěřilosti, chtějí jen důstojnou životní úroveň, bezpečnost a záruku zachování našeho způsobu života bez různých těch neomarxistických nápadů stylu multikulti, gender, politická korektnost či otevřená migrační politika.

A je třeba si přiznat, že v porovnání s první porevoluční dekádou (90tými léty), nám té svobody spíše ubývá než přibývá, a to vinou různých novodobých „převychovatelů společnosti“ a „osvícených kazatelů dobra“. Mně třeba vadí extrémní tvrdost protikuřáckého zákona, jenž zakazuje i vnitřní kuřárny bez obsluhy (můžeme poděkovat Babišovu ANO, jehož část poslanců v prvním kole zákon smetla právě kvůli pozměňováku Marka Bendy, jenž by takové kuřárny umožnil a pro něž zvedla ruku i většina poslanců např. za ČSSD), vadí mi přitvrzování politicky-korektnické cenzury na internetu, jednostranné eurohujerské a rusofobní dezinformování veřejnosti Českou televizí či Bakalovými novinami, štvanice proti konzervativcům, kteří nesouhlasí třeba s homo-adopcemi, zaváděním třetího pohlaví, příliš uvolněnou potratovou politikou, genderovými experimenty (snaha vyřadit z čítanek texty typu – Proč jsou holky na světě, aby z nich byly maminky...), nárůst udavačství..., no myslím, že už jsem zmínil dost příkladů vyvolávajících často oprávněný dojem, že totalita se nám tak nějak plíživě vrací „zadními vrátky“, byť zatím samozřejmě v daleko mírnější formě – zrušení účtu na Facebooku či smazání blogu je nepříjemné a naštve, ale pořád lepší než být zmlácen obušky, případně být v noci STBáky vyvezen někam do lesa za město, zkopán... a dovleč se domů, jak umíš.

Přesto jsem pevně přesvědčen, že již nastal čas, kdy je třeba znovu bojovat za skutečnou svobodu, nesešněrovanou sluníčkářskými politicko-korektnickými manýrami, hromadným udavačstvím, kdy dřívější STBáci jsou nahrazováni různými aktivisty, viz paní Kalibová z (ne)ziskovky Injustitia nebo Jan Čulík z Britských listů..., je třeba bojovat proti různým novodobým kádrovákům, tvořícím seznamy „proruských“ médií či různých domnělých „zahraničních agentů“ a proti dalším ostudným praktikám této doby.

A k tomu je třeba se sjednotit, podobně jako v onom listopadu 1989, jehož 28. Výročí si dnes připomínáme, v zájmu obrany nikoli privatizačních zlodějů, tunelářů, kmotrů či exekuční zvůle..., to je naopak třeba hlasitě kritizovat..., ale k obraně toho dobrého, co nám „listopad“ přinesl, tedy neokleštěné svobody projevu, rovnosti před zákonem, právního státu a liberální demokracie, kteréžto výdobytky je třeba rozšiřovat a zdokonalovat, nikoli osekávat a regulovat, jako to předvádějí ti politikové a intelektuálové, kteří nejvíce hysterčí, jak je prý u nás „ohrožena demokracie“ a jak se „posouváme kamsi na východ“. Těmto lidem o žádnou demokracii nejde, pro ně je démos (lid) obecně na tolik „hloupý a zmanipulovatelný“, že pod zástěrkou „obrany demokracie“ nastolují spíš něco jako oligarchii nositelů „jediné univerzální pravdy“.

Takže, lidičky, nerezignujme, nehleďme na svět černobíle, ale snažme se bojovat za to pěknější z obou „režimů“, jednak za onu opravdickou svobodu a demokracii „bez přívlastků“, ale také za důstojnou životní úroveň pro ty méně úspěšné, méně talentované, staré, nemocné, zdravotně postižené a další sociálně potřebné, k čemuž rozhodně nepotřebujeme vymývat školákům mozky multikulturními neziskovkami či zavádět povinnost ohlašovat na obec každou zahradní soukromou oslavu, která kapánek překročí 22cátou hodinu večerní.

Přeji našemu národu hodně zdaru, a zejména více ochoty naslouchat a respektovat spoluobčany odlišného smýšlení, neb rozdělování na mnoho různých rozhádaných „táborů“ opravdu nakonec poškodí nás všechny, podle starořímského hesla – rozděl a panuj. Rozhádaná společnost se mnohem lépe ovládá různými šíbry autokratického, či rovnou totalitářského střihu, proto je nezbytné se maximálně sjednotit v boji za společné národní zájmy a nehádat se o prkotiny!

Autor: Adam Mikulášek | pátek 17.11.2017 20:06 | karma článku: 11.87 | přečteno: 132x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 184 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 611 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 497 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1624

Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...