O přírodním bohatství za biliony korun by neměli rozhodovat pouhopouzí dva ministři!

17. 10. 2017 11:00:51
Mnohem víc, než fraškoidní hádanice o tom, jestli Brabec nebo Havlíček..., mi přijde jako naprosto šílené, že se téměř nikdo nepodivoval, že o našem přírodním bohatství v řádu tisíců miliard korun rozhodují dva ministři!

Dle mého by o záležitostech tohoto typu měla obecně rozhodovat minimálně celá poslanecká sněmovna, ne-li sněmovna i senát ústavní většinou. A o otázce, zda tu či onu surovinu má těžit stát či je možno to svěřit soukromé firmě, by měli mít možnost rozhodovat občané v referendu, už proto, že v těchto otázkách se hraje z pravidla o obrovské sumy peněz, a tudíž tam existuje velký korupční potenciál. Vždyť o státním rozpočtu také nerozhoduje jen ministr financí, popř. vláda, ale podléhá schvalování poslanecké sněmovny.

Rozumím tomu, že běžný, problematiky neznalý občan, není kvalifikován rozhodovat řekněme o tom, která firma by měla to či ono těžit, za jakých podmínek, že většina lidí nebude studovat nevím kolik stránek různých právních dokumentů a zkoumat všeliké detaily a nuance či hledat možná úskalí a finty, které se v takovýchto dokumentech mohou skrývat.

Ovšem naopak jsem plně přesvědčen, že otázka typu: „souhlasíte s tím, že výhradní právo těžit to či ono by měl mít výlučně stát,“ je pro drtivou většinu občanů natolik jednoduchá, jasná a srozumitelná, že referendum by v těchto případech ne jen dávalo smysl, ale bylo by i v zájmu této země, už proto, že by se tím razantně snížilo riziko korupčního jednání jednoho či několika málo jednotlivců ve stylu – nezajímá nás, zda to bude výhodné pro občany České republiky, ale „přiklepnem“ to té firmě, která nám dá největší „všimné“.

Pokud bude tento můj blog náhodou číst nějaký politik, jenž se k této kauze veřejně vyjadřoval, tak jej žádám, aby mi v diskuzi zodpověděl, proč se nezabýval právě otázkou, zda by se náhodou neměla pravomoc rozhodovat o tom, zda tu kterou surovinu bude těžit stát či soukromá firma, a když soukromá firma, tak která..., tedy jestli by se tato pravomoc neměla sebrat ministru průmyslu a obchodu, resp. Ministru životního prostředí, a zdali by nebylo záhodno ji přenést minimálně na poslaneckou sněmovnu.

Stát by se neměl bavit s firmami s neznámými vlastníky ne jen o lithiu!

Kauza lithium jako selhání českých médií

Autor: Adam Mikulášek | úterý 17.10.2017 11:00 | karma článku: 26.03 | přečteno: 463x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 13.71 | Přečteno: 158 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 497 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 497 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1624

Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...