Nastala doba internetových udavačů

Také jste se setkali s případem příspěvku, stránky či skupiny, kterou Facebook dočasně zablokoval a po určité době opět odblokoval? Pravděpodobně šlo o dílo „aktivistických“ udavačů a hromadného nahlašování.

Mnoho lidí si myslí, že když jim něco nejde sdílet nebo je jim zablokován příspěvek, že jde o práci zaměstnanců Facebooku, kteří aktivně vyhledávají a blokují „závadný obsah“. To je ovšem, zvlášť pokud jde o Českou republiku, většinou omyl. Facebook má v tomto ohledu zatím „co dělat“, aby uspokojil nátlakové požadavky německé vlády na mazání tzv. „nenávistných příspěvků“ do 24 hodin, země jako Čr proto ještě „mají čas“.

Jiná věc je ovšem prachobyčejné bonzáctví. Zejména v poslední době, kdy je společnost čím dál více rozdělena na nesmiřitelné „tábory“, ať už ohledně postojů k migrantům, Rusku, Trumpovi či Zemanovi, bonzáckých praktik značně přibylo, ovšem co je zajímavé, tak převážně jen na „jedné straně barikády“, tedy té promigrační, protiruské, protitrumpovské a protizemanovské. Jistě jste si všimli, že pokud si někdo stěžuje, že mu Facebook něco zablokoval, tak jde z pravidla o příspěvky kritizující imigraci/imigranty, NATO nebo Evropskou unii, či naopak chválící Putina, Trumpa nebo Zemana. V opačném gardu jsou to, aspoň dle mých zkušeností, naprosté výjimky.

Patrně tu hraje roli i věk. Typicky to funguje tak, že skupina zarytých „sluníčkových“ aktivistů, převážně mladého věku, např. studenti, kteří na to mají čas…, se domluví, že se „pověsí“ na určité „politicky nepohodlné“ osoby, hlásající kupř. tak zvaně „xenofobní“ názory, a budou hromadně a systematicky nahlašovat jejich příspěvky jako „spam“ či „nenávistný obsah“. Podobné hromadné nahlašovací akce se praktikují i vůči „nepohodlným“ stránkám. Facebook pak „předběžně“ takový obsah/osobu/stránku „předběžně“ zablokuje, ale často se stává, že jakmile dojde ke skutečnému přezkumu takto nahlášeného obsahu nějakým zaměstnancem Facebooku, je příslušná blokace zase zrušena. Nezasvěceným může připadat komické, že někomu něco „nachvíli“ zablokují a po několika hodinách zase odblokují…, ale ono to dává jasný smysl, když člověk ví, jak věc zhruba funguje. Po velkém počtu nahlášení je dost pravděpodobné, že „předběžná blokace“ je realizována automaticky, a samozřejmě nějakou dobu trvá, než dotyčný obsah přezkoumá člověk, který to má na starosti.

Na druhé straně, třeba takový pracovně vytížený padesátník s národně laděnými názory povětšinou nemá na podobné „kratochvíle“ čas, že by se třeba v hospodě s kamarády domluvil na hromadném nahlašování příspěvků/komentářů/stránek hanobících demokraticky zvolenou hlavu státu, ať už tu naši nebo tu americkou, či třeba příspěvky podněcující nenávist proti vlastenecky smýšlejícím občanům. Někdy si ale začínám myslet, že v tom je právě ono „jádro pudla“, že se tahle forma udavačství poslední dobou tak rozmohla. Kdyby totiž tito novodobí inkvizitoři okusili svou vlastní „medicínu“ sami na sobě, možná by si příště moc dobře rozmysleli, jestli jim stojí zato lidem takhle ubližovat, jestli by pro ně třeba nebylo lepší ve volném čase pomáhat starým a postiženým lidem, sázet stromky nebo uklízet odpadky po turistech v přírodě, než si hrát na novodobé „STBáky“.

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 3.7.2017 16:23 | karma článku: 37,81 | přečteno: 1458x