Sjednocení dávek pro migranty ? europokrytectví vůči chudším zemím!

27. 03. 2017 10:57:56
Opět jsem se včera dočetl, že někteří tuto farizejskou myšlenku, dělající ze zemí nízkých cen a platů „ráj“ pro migranty neochotné pracovat, obhajují jako náhradu za stejně farizejské přerozdělovací kvóty.

Nebudu se tady zabývat věcnou argumentací pro či proti tomuto nápadu, drtivá většina čtenářů má v tomto již jistě jasno. Osobně asi nikoho moc nepřekvapí, že jsem proti.

Čeští politici zuří a nadávají. Jednotné dávky pro migranty? Měli by víc než naši důchodci!

Spíše chci poukázat na pokrytectví těch, kteří „v zájmu solidarity“, ve skutečnosti v zájmu zbavení se části migrantů, jež si Němci a spol. sami pozvali, do chudších zemí, protože jim problém „přerostl přes hlavu“, podobná „moudra“ vymýšlejí. Již nadpis na výše odkazovaný článek naznačuje, o co mi jde.

Vzpomeňme, jak západ zdůvodňoval fakt, že zemědělské dotace pro starou EU-15ku budou vyšší než pro tehdy nové členské země včetně ČR. Prý jsou v nových zemích nižší náklady než v těch starých, takže je logické, že budeme mít i menší dotace. Ovšem v současnosti, když se to západu hodí, jako by na tuhle argumentaci tamější politici zapomněli. Ovšem když někdo přijde třeba s nápadem na celoevropskou minimální mzdu, celoevropské životní minimum či jednotný evropský důchod..., opět si „solidární západ“ na tento argument vzpomene. Tak proč jej nevyužít i obráceně, podle hesla � jak ty ke mně, tak já k tobě?

Obhájci účelově mluví o „narovnání“. Ovšem ve skutečnosti by případné jednotné dávky pro migranty např. v Česku a Německu vedly k tomu, že Česko by se pro tu část migrantů, která nejeví přílišný zájem pracovat, stalo nesrovnatelně výhodnější než Německo!!! Proč? Jednoduše proto, že za stejnou sociální dávku si u nás koupíte mnohem víc než v Německu! Takže ne jen, že by migranti měli víc než naši důchodci a patrně i víc než někteří naši pracující.

Chudší země EU by se v podstatě staly „zaopatřovacím ústavem“ pro imigranty, kterým se nechce pracovat! Pro ty, kteří pracovat chtějí, a to pokud možno co nejrychleji (zjm. jde o vysokoškolsky vzdělané imigranty), by zůstávalo Německo dál výhodnější destinací, neboť takoví lékař nebo počítačový odborník je tam podstatně lépe placen než v naší zemi, či třeba v Rumunsku.

Je to podobné jako s oním účelovým návrhem, že české firmy by musely platit svým kamioňákům, kteří jezdí přes Německo, německou minimální mzdu. Na první pohled si takový řidič kamionu může říct – super, konečně si přilepším..., jenže ouha. České firmy na něco takového nemají, takže jediným důsledkem by bylo vypuzení našich přepravních firem z Německa, čímž by si řidiči kamionů naopak pohoršili. A právě ono vypuzení levnější konkurence z Německa je dle mého mínění pravou příčinou tohoto pokryteckého návrhu, jenž se prezentuje jako „pro-sociální“, ve skutečnosti je však spíše protekcionistický, já pro podobné záležitosti používám pojem „ekonomický nacionalizmus“. V principu nic tak hrozného, kdyby se ovšem měřilo všem stejným metrem a západ by chudým zemím např. nebránil zvýhodňovat domácí potraviny před těmi z dovozu, příp. by se zasadil o to, aby západní firmy platily v Česku a dalších chudých zemích lidem stejně, jako platí v Německu, Francii nebo ve Švédsku.

Jenže to se neděje ani omylem, takže je dobré velmi rozvážně a do hloubky přemýšlet, kde končí skutečná solidarita a začíná prachsprosté pokrytectví a politický pragmatizmus!

Autor: Adam Mikulášek | pondělí 27.3.2017 10:57 | karma článku: 41.61 | přečteno: 2540x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.28 | Přečteno: 421 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1201 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 259 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 679 | Diskuse
Počet článků 497 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1624

Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...