Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O „blogovém komunizmu“ a jeho nevýhodách

V poslední době se s „blogy o bloggerství“, patrně díky výročí zdejšího portálu, roztrhl pytel. Tak i já jsem se rozhodl přispět svou troškou do mlýna a napsat svůj názor na věc.

Začnu optimisticky: potěšilo mě, že v posledních měsících už se, aspoň se mi to tak jeví…, zdaleka tolik nemažou články, či dokonce celé blogy, jako se to dělo CCA. Od podzimu 2015 zhruba do kauzy s blogem Lucie Provazníkové. Možná k tomu přispěla medializace právě této kauzy i mimo zdejší blog, možná nikoli, rozhodně však chci zdejším redaktorům upřímně poděkovat, že už některé věci „až tak nehrotí“. Dále mi udělalo radost rozšíření titulní stránky z dvaceti blogů na třicet, za což jako blogger také velmi děkuji, rozhodně to naše blogy zpřístupní více čtenářům, kteří tolik nezkoumají různé rubriky či profily jednotlivých bloggerů, ale „prolítnou“ titulku a kliknou na to, co je nejvíce zaujme, mimochodem je to i můj případ.

Ovšem, co již nebyl z mého pohledu tolik šťastný nápad, byť z počátku jsem, jako jistě mnoho dalších kolegů bloggerů, byl příjemně překvapen, bylo zvýšení počtu článků, které může jeden autor napsat během jednoho dne. A zde se dostávám k onomu „blogovému komunizmu“. Máme blogy různé kvality, blogy o jednom či dvou odstavcích, které autor zvládne napsat za pět minut…, ale také tu máme blogy o několika stranách, bohaté různými odkazy na zdroje či doplňující informace, případně fotoblogy (zajímavé fotky také většinou neuděláte „na koleně“…), které nesporně dají autorovi hodně zabrat.

A jak k tomu přijde blogger, který se piplá „dvě hodiny“ s nějakým výživným a „promáknutým“ článkem, když si pak přijdou jiní, kteří „vychrlí“ tři krátké a neozdrojované články deně, čímž ten pracný článek zachvíli „spadne“ někam do spodní třetiny titulní strany, než si ho lidi vůbec zvládnou přečíst? Není to o nějaké „korektnosti“ či „nekorektnosti“, je to spíš o pracnosti a množství sdělených informací v rámci jednoho článku.

Jediným efektem pak je, že ti „pracovitější“ bloggeři si řeknou – proč bych se s tím piplal, když to nemá cenu, když nejsem „zavedená značka“…, známý autor, kterého mají tisíce lidí v oblíbených a který může napsat třeba „Pec nám spadla“…, a během hodiny mu čtenost i karma vyskočí do závratných výšin. Tak se „přizpůsobí“ a bude psát „levné“ krátké blogy, příp. ty kvalitní rozdělí na několik částí a bude je posílat „na pokračování“, aby „byl více vidět“. Také se zamýšlím nad tím, že to takhle budu dělat.

Na druhou stranu nejsem příznivcem „předběžné cenzury“, tj. aby redakce podle svého vlastního uvážení dávala na titulku jen to, co subjektivně považuje za kvalitní či zajímavé…, to by vedlo jen k naštvanosti jak bloggerů, tak čtenářů. A myslím, že předběžná redakce patří do novin a časopisů, ale nikoli na moderní blogovací portály jako ten zdejší.

Ale jedno „minimální opatření“ by udělat šlo. Zjednodušeně bych to popsal asi takto: každý autor by měl automaticky možnost dát na titulku jeden blog denně. Současně by se ale zavedl jistý systém „bonusů“, např. za délku článku, počet odkazů či obrázků…, zkrátka, zavedla by se taková kritéria, která lze objektivně a nejlépe „strojově“ změřit a popsat, nikoli kritéria, kde by bylo nutné subjektivní posuzování nějakou skupinou lidí, typicky redakcí. Výslednými bonusy by bylo buďto umožnění psát blogy „nad limit“, případně by se titulka mohla „rozpůlit“, přičemž do jedné části by přišly „běžné blogy“, do té druhé pak blogy, které by splňovaly jistá „strojově měřitelná“ kritéria, viz výše – to bych považoval za ideální řešení.

To by motivovalo bloggery si přece jen trošku „zamakat“, a současně by nikdo, ani já…, nemohl tvrdit, že se tím zavádí nějaká „cenzura“, příp. že si adminové vybírají „podle svých subjektivních názorů“, zjm. u politických článků…, a hlavně by se tím motivovali ti z nás, kteří opravdu píší blogy z kvalitním informačním obsahem, ať už „přísně seriózní a korektní“ formou, nebo tak, jak jim „zobák narostl“.

Pravda, je to jen můj osobní názor a postoj, jiní to mohou vidět přesně opačně…, ale domnívám se, že na prvním místě by měl být kvalitní obsah, nikoli „korektnost“, ať už píšu o politice, sportu, cestování či svých „všednodenních“ zážitcích…, jedinou výjimkou je rubrika „Poezie a próza“, kde je již z podstaty nutné dodržovat určitou vyšší formální úroveň, pokud jde o ostatní články, tak na protiargument o „serióznosti“, „zásadách žurnalistiky“ či „zásadách odborného stylu“ odpovím, že blog není ani odborný vědecký časopis, ani seriózní zpravodajský deník, ani „vybroušený“ názorový týdeník/měsíčník pro úzkou skupinku intelektuálů či vzdělanců, ale prostor pro amatérské články obyčejných lidí – většinou „neprofesionálů“.

Proto např. požadavek na uvedení „více nezávislých zdrojů“ pro jednu jedinou zprávu, který je naprosto opodstatněný u seriózních médií, považuji u blogů za nesmyslně přehnaný, úplně stačí jeden zdroj. A pokud někdo čerpá ze zdrojů, které já osobně považuji za pochybné či nevěrohodné, tak takového bloggera na problém upozorním v diskuzi…, no a když to „nepomůže“ (na to, čemu věříme a čemu ne, máme každý právo na vlastní názor…), tak jej nebudu příště číst a „karmovat“.

Nechť rozhodnou čtenáři. A s tím souvisí ještě jedna věc – myslím, že čtenost a karma by se měla zohlednit i na samotné titulce mnohem víc než žebříčkem „nejlepší desítky“, např. možností dočasně „povyskočit“ více vzhůru, tzn. Více čtené a „karmované“ články by se na titulce udržely déle a čas zveřejnění by byl jen „hlavním“, nikoli „jediným“ kritériem.

Tož nechám se překvapit, zda se aspoň jeden z mých „zlepšovacích návrhů“ uplatní, řekněme ve „střednědobém“ či „dlouhodobém“ časovém horizontu – ne nadarmo se říká – třikrát měř a jednou řež.

Autor: Adam Mikulášek | středa 22.3.2017 9:31 | karma článku: 15,79 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Adam Mikulášek

Možná není co slavit, ale je co bránit

Tak tu opět máme 17. Listopad. Poslední dobou se rozmáhá postoj, že vlastně není co slavit a že za komunistů bylo líp. Druhá strana zase křičí něco o populistech ohrožujících svobodu a demokracii.

17.11.2017 v 20:06 | Karma: 11,87 | Přečteno: 132x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Rozdíl mezi škodlivou pozitivní diskriminací a férovým vyrovnáváním šancí

Příklad nespravedlivé pozitivní diskriminace: rasové kvóty, jež fungují tak, že „nebílý“ student se může dostat na školu na úkor „bílého“ studenta, který udělal přijímačky lépe.

15.11.2017 v 13:48 | Karma: 11,50 | Přečteno: 100x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

„Páááňčitelko, Pepíček je xenofób! Pouštěl o přestávce Mešitu!!!“

„Maruško, jsi velmi svědomitá dívenka. Dostaneš ředitelskou pochvalu za statečnost a pětikilčo jako zvláštní odměnu. Něco hezkého si kup a přijď zas na kus řeči!“

15.11.2017 v 9:25 | Karma: 12,29 | Přečteno: 151x | Diskuse| Občanské aktivity

Adam Mikulášek

VZP nechala umřít člověka na rakovinu, odmítla uhradit nákladný lék!

Bránil se soudní cestou, ale než mohla naše loudavá justice vynést verdikt, pacienta bohužel dostihla smrt na agresivní typ nádoru zvaný sarkom.

14.11.2017 v 16:53 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1742x | Diskuse| Politika

Adam Mikulášek

Neomarxisté potřebují rasisty, aby mohli ospravedlnit udávání spolužáků a podobné praktiky

Děcka blbnuli ve škole, zdravili se římským pozdravem, podobným tomu nacistickému..., zkrátka asi jako když parta opilců z blbosti zazpívá cestou z hospody internacionálu..., spolužačka je udala a dostala za to 2000 euro!

14.11.2017 v 10:33 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 497
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1625x
Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Seznam rubrik