Adam Mikulášek

Proč je vícerychlostní Evropa podvod

5. 03. 2017 10:50:43
Tedy myslím tu její podobu, kterou začíná prosazovat Juncker, nikoli jako obecný princip. Jednoduše, ani země mimo „zdravé jádro“ nebudou osvobozeny od migračních kvót, multikulturalizmu a polit. korektnosti.

Jestli onen model „dvourychlostní“ Evropské unie chápu správně, tak v podstatě nebude cesty zpět z toho, v čem už se daná země tzv. integrovala, alespoň v těch podstatných věcech, jako migrace, měna euro či společná zemědělská politika – nějaké ty „drobečkové“ ústupky nepovažuji za až tak podstatné a směrodatné. Jinými slovy – kdo již přijal euro, stejně nebude moci legální cestou z eura vystoupit a vrátit se k vlastní měně. Kdo si v čas nevyjednal výjimku, aby se na něj nevztahovaly migrační kvóty či jiné podobné zhůvěřilosti (Británie a Irsko takovou výjimku mají...), tak už si ji zpětně také velmi pravděpodobně nebudou mít možnost vyjednat.

Obávám se tedy, že tenhle „slavný“ Junckerův nápad má spíš za cíl omezit finanční solidaritu bohatších euro-zemí s těmi chudšími..., to budou ony „dvě rychlosti“, ovšem ani náhodou to neznamená, že země s „pomalejší rychlostí“ si budou moci ve větší míře zachovat svou kulturu, že budou moci více chránit např. domácí zemědělce/potraviny, že jim Brusel přestane mluvit do toho, kolik mohou mít vinohradů (EU nám po letech úplného zákazu milostivě povolila přidat každý rok jedno jediné procento...) nebo kolik mohou vypěstovat řepy cukrovky, protože i kdyby se EU „scvrkla“ na zónu volného obchodu, tak „zemědělské mocnosti“ typu Francie, Itálie či Španělska by skutečný odklon od tzv. společné zemědělské politiky, která je jejich zemědělcům „šitá na míru“, nikdy nepřipustily!

Posuďte sami. Níže uvedený článek je ještě z doby před červnovým britským referendem o vystoupení z EU:

Nařízení z Bruselu je příliš, říká Juncker. Chce vrátit pravomoci státům

Zní to velmi rozumně a libozvučně. Ovšem které pravomoci by chtěl vrátit, to se již samozřejmě nedozvíme. Proč? Hádám, že nás Juncker a jemu podobní jen chtějí opít rohlíkem, možná pár druhořadých směrnic časem skutečně zruší, aby se neřeklo..., ale to bude tak všechno.

Ovšem ani z dalšího článku, tentokrát datovaného již k 1. Březnu 2017, se toho mnoho nedozvíme, jen přibylo to, že vznikla jakási „bílá kniha“ a že Juncker je striktně proti přeměně EU v pouhou zónu volného obchodu, v čemž se výjimečně s Junckerem shodneme, neboť volný obchod znamená zákaz protekcionizmu, tj. ochrany domácích, byť méně konkurenceschopných, podniků či podpory domácích potravin, což je nevýhodné zjm. pro chudší členské země EU. Ovšem zda by bylo možné se vyvázat z eurozóny, povinných kvót či regulací v oblasti toho, kolik čeho může ta či ona země vypěstovat..., to jsem se nedočetl ani náhodou.

Radikální přeměna EU? Juncker představil bílou knihu rozvoje unie

Proto všem doporučuji, aby se nenechali zmást tímto, na první pohled možná rozumně vypadajícím, modelem budoucí Evropské unie.

Autor: Adam Mikulášek | karma: 37.02 | přečteno: 1574 ×
Poslední články autora