Trestat poslance za výrok v parlamentu je totalita!

Dokazuje to existence poslanecké imunity, příp. alespoň tzv. indemnity, ve většině moderních demokracií. Poslanec nesmí být trestán za sebehloupější výrok na půdě parlamentu!

Důvod? Možné zneužití moci ke zbavení poslaneckého mandátu či hlasovacího práva nepohodlným poslancům, aby si tak dotyčná vláda mohla upevnit moc a „zadupat“ opozici, jako se to nedávno stalo v Turecku.

Dnes jsem se dočetl, že jednomu polskému europoslanci hrozí dočasná ztráta hlasovat v europarlamentu, kam byl demokraticky zvolen, pravda, za velmi nehorázný a k ženám urážlivý výrok. Jenže ono nejde o konkrétního poslance a jeden hloupý a nepatřičný výrok, jde o pošlapání moderní demokracie, konkr. Principu, kvůli němuž se zavedl institut imunity a tzv. indemnity, tj. že poslanec nesmí být trestán za to, co pronese na půdě parlamentu, tečka! Žádný dovětek ve stylu – pokud to nebude někoho urážet, pokud nebude „plácat hlouposti“, atd. Důvody zavedení tohoto principu jsou zřejmé právě např. z toho, jak se postupně omezuje demokracie ve výše zmíněném Turecku. Ale zpět k onomu prohřešivšímu se europoslanci:

Ženy musí vydělávat méně, protože jsou hloupější, řekl polský europoslanec

Stejně jako drtivá většina ostatních tento výrok odsuzuji a považuji jej za naprosto lživý a připomínající spíše středověk než současnou moderní dobu. Jenže, kolik vzájemných urážek, napadání, lží a nesmyslů se již tisíckrát proneslo v různých parlamentech?

Dovolím si z příslušného článku citovat:

„Na půdě Evropského parlamentu to prohlásil polský europoslanec Janusz Korwin“

Zde bych rád zdůraznil ono „na půdě Evropského parlamentu“!!! A dále cituji:

„Kontroverznímu politikovi hrozí výtka, pokuta, dočasné zbavení hlasovacích práv i dočasný zákaz účasti na aktivitách parlamentu.“

Tak zejména poslední dva možné tresty považuji za něco, co do moderní demokracie patří ještě méně než onen výrok polského europoslance. Obávám se, že politicky-korektnická evropská „vrchnost“ si tímto „vypuštěním džina z lahve“ vytváří půdu k možným pozdějším postihům politiků, kteří budou kritizovat třeba islám, sociálně nepřizpůsobivé občany…, ale možná také třeba jen projeví „přílišnou sympatii“ k Rusku nebo Číně. Eurovrchnost se může spolehnout, že pan Korwin bude evropskou veřejností po právu odsouzen, takže už nikdo nebude mít příliš odvahu mluvit o principu imunity a indemnity:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Indemnita

Poslední dobou je ovšem princip indemnity plíživými metodami oklešťován, viz zmínka o judikatuře Ústavního soudu Čr:

„Judikatura Ústavního soudu pak upřesnila, že indemnitou chráněný projev musí sdělovat informaci nebo vyjadřovat názor, ačkoli míra expresivity nebo samotný obsah projevu jinak není relevantní, a musí směřovat vůči účastníkům parlamentní debaty, nikoli navenek (např. zveřejněním na sociální síti), protože smyslem indemnity není záruka svobody projevu poslance či senátora jakožto jejich osobní výsada, ale ochrana celého parlamentu před výkonnou mocí.“

Ochrana celého parlamentu před výkonnou mocí…, to je velmi zúžený pohled. Pokud např. koaliční vláda, disponující většinou poslanců v parlamentu, jejich prostřednictvím nechá zbavit indemnity nepohodlného poslance (či skupinu poslanců…) za něco, co pronese na půdě parlamentu, je zle. Je to varovný signál, že demokracie ubývá. Stejně tak, když se začnou trestat „hloupé“ výroky, je to varovný signál, že za nějakou dobu se velmi pravděpodobně budou možná trestat i nějaké ty „inteligentní“ a „moudré“, ovšem vrchnosti nepohodlné názory či výroky, resp. Lidé za jejich projevení.

A že to nepíši jen tak pro legraci, ukazují dvě zprávy, jedna starší a jedna aktuální:

Starší zpráva:

Rada Evropy: Zeman je islamofob, měli byste ho trestně stíhat

Aktuální zpráva:

Le Penová přišla o poslaneckou imunitu, šířila brutální videa IS s řezáním hlavy

A tady opět musím citovat:

„Už dříve vysvětlila, že snímky pod názvem IS, to je toto! zveřejnila v reakci na podle ní podlé tvrzení známého redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a FN si jsou podobní.“

Takže někdo sdílí videa IS, aby se bránil, že jeho partaj není totéž co IS, a vyšetřuje se to, jako by dotyčný názory těchto náboženských extremistů podporoval!

Skutečně se obávám, že v Evropské unii, ať už jako celku či v konkrétních členských státech, svobody, demokracie a občanských práv pomalu, ale jistě ubývá.

Autor: Adam Mikulášek | sobota 4.3.2017 16:38 | karma článku: 35,62 | přečteno: 1119x