Otevřený dopis vládě a poslanecké sněmovně Čr ohledně nezvýšení příspěvku na péči pro OZP

8. 10. 2015 20:39:20
Vážení členové vlády Čr, vážené poslankyně a poslanci, velmi nás - zdravotně hendikepované - mrzí rozhodnutí vlády o nezvýšení příspěvku na péči pro těžce zdravotně postižené, jenž nebyl od svého vzniku nikdy valorizován.

Naopak jeho 1. stupeň, který pobírá např. mnoho těžce duševně nemocných občanů, byl před několika lety snížen z 2000,- Kč na 800,- Kč. Přitom cena sociálních služeb od r. 2007 vzrostla o 53 procent, inflace o 17 procent.
Domníváme se, že po letech necitlivých škrtů z časů ministra J. Drábka bychom si i my zasloužili alespoň částečnou nápravu tohoto stavu. Zvýšila se finanční spoluúčast postižených na kompenzační pomůcky a nezlepšilo se financování pomůcek hrazených/spoluhrazených zdrav. pojišťovnami (např. invalidní vozík). Rovněž současný příspěvek na mobilitu je výrazně nižší, než byly předcházející příspěvky na dopravu či na benzín. Velmi bychom ocenili, kdyby vláda vyčlenila nějaké finanční prostředky na postupné zlepšení tohoto nevyhovujícího stavu, kdy např. mnoho lidí trpících schizofrenií a dalšími těžkými duševními chorobami nedosáhne na 2. stupeň PNP - pobírá buď stupeň první, nebo vůbec žádný příspěvek na péči (2. stupeň jen v obzvláště závažných případech). S tím samozřejmě souvisí potřeba komplexnějších změn v sociální legislativě a jejích prováděcích předpisech, např. metodiky posuzování přiznání PNP.
Je třeba zdůraznit, že PNP u drtivé většiny lidí pobírajících tento příspěvek pokrývá jen menší část péče, kterou tito lidé potřebují, čímž jsou často nuceni se o tuto péči prosit u příbuzných či osobních přátel, pro něž je to často nezanedbatelná "starost navíc". Tuto skutečnost považujeme za nedůstojnou a v rozporu s některými principy úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením - rovností příležitostí, (faktickou) nediskriminací či plným a účinným zapojením a začleněním do společnosti. Rovněž by stála za zvážení též otázka vysokých nákladů např. pro lidi nucené v důsledku alergií či jiných zdravotních problémů dodržovat celoživotní dietu, kdy náklady na nákup a přípravu jídla splňujícího danou dietu jsou v porovnání s běžnými typy pokrmů vyšší o "velké" desítky procent, což by bylo možno řešit rozšířením aplikace PNP i na tyto případy, eventuelně zavedením zvláštního příspěvku, pokrývajícího tuto kategorii dlouhodobě nemocných.
Věříme, že tento dopis přispěje k většímu pochopení našich těžkostí a k důstojnému a většinově přijatelnému řešení věci ze strany vlády a parlamentu České republiky.
Adam Mikulášek - mikulasek@centrum.cz
Jiřina Musilová

Postižení, politika a občanská angažovanost - neformální facebooková komunita
https://www.facebook.com/groups/932171966850096/?fref=ts

Autor: Adam Mikulášek | čtvrtek 8.10.2015 20:39 | karma článku: 22.15 | přečteno: 768x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 484 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 497 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1624

Jmenuji se Adam Mikulášek, jsem od narození nevidomý, již od dětství se zajímám o dění v této zemi i ve světě a vzdělávám se v oblastech politiky, historie, ekonomie a psychologie. Od června 2010 jsem členem Čssd a snažím se prosazovat tematiku zdravotně postižených, dlouhodobě nemocných, větší účast občanů na rozhodování a demokratizační procesy v této straně.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...